Doručak s hrvatskih farmi u Bedekovčini

U Bedekovčini je 12. travnja 2017. godine ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio Doručak s hrvatskih farmi na kojemu je ravnatelj HPA Zdravko Barać predstavio sustave dobrovoljnog označavanja domaćih poljoprivrednih proizvoda. Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi s hrvatskih farmi i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poznate kvalitete i podrijetla: mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Brašno i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Krapinsko-zagorsku županiju. Na Doručku su ponuđene i zagorske delicije: štrukli, sir, vrhnje, mlijeko, bučino ulje, prirodni sokovi, domaće pileće meso, med i suhomesnati proizvodi.

Župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar pohvalio je ovu akciju na kojoj su se predstavila 23 zagorska poljoprivredna proizvođača te je naglasio kako domaće ljude treba naučiti  da kupuju domaće proizvode. „Mi to već radimo. Otvorili smo OPG tržnicu u Zaboku koja radi svaki dan, Seljačku tržnicu u Bedekovčini i  Oroslavju koje rade subotom i obavijestili smo sve hotele kako bi njihovi strani gosti koji dolaze u Zagorje i Zagrepčani koji dolaze kroz vikend znali da kod nas postoje zelene tržnice s domaćim proizvodima. Naši poljoprivrednici znaju proizvoditi, a mi smo tu da im pomognemo brendirati njihove proizvode i da ih lakše plasiraju, što činimo na razne načine, a posebno kroz manifestaciju 100% Zagorsko koja se, između ostalog, održava u Rijeci, Zagrebu i Šibeniku, u sklopu koje dajemo mogućnost našim OPG-ovima da se besplatno promoviraju i nude svoje proizvode“, rekao je župan Kolar.

Nakon Doručka s hrvatskih farmi, ministar Tolušić se u Srednjoj školi Bedekovčina sastao s poljoprivrednim proizvođačima Krapinsko-zagorske županije s kojima je razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i Programu ruralnog razvoja RH. Potom je posjetio gospodarstva u Špičkovini čija je perad eutanizirana u akciji sprečavanje ptičje gripe, kojima je podijeljeno 510 mladih kokoši nesilica. Ministar je nakon toga obišao i peradarsku farmu FILUM d.o.o. u Zlatar Bistrici, mljekarsku farmu obitelji Horvatinčić u Gornjoj Stubici i svinjogojsku farmu OPG Mario Trbušić u Bedekovčini.

Proizvoditi hranu i hraniti se lokalnim proizvodima najbolje je što svaki čovjek može učiniti za sebe i za svoje zdravlje. Danas sam se sastao s poljoprivrednim proizvođačima ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji, a neke od njih sam i obišao. Naša snaga i naša budućnost su naši proizvođači hrane. Nikada nam niti jedna druga zemlja neće moći ponuditi svježinu, kvalitetu i sigurnost hrane bolju i veću od one koju sami možemo stvoriti. Vjerujem u svakog našeg poljoprivrednika, cijenim svačiji rad i odgovorno stojim iza naših proizvođača hrane. Sve što mi u Ministarstvu trenutno radimo trebalo bi olakšati položaj poljoprivrednicima i omogućiti im da rade i žive od onoga što oni najbolje znaju, da proizvode hranu“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Bedekovčini.