Doručak s hrvatskih farmi u Budimpešti

U sklopu trodnevne manifestacije Hrvatska tržnica koju su pokrenuli Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica u Mađarskoj i Hrvatska gospodarska komora s ciljem promocije hrvatskih proizvoda i Hrvatske kao turističke destinacije, u Budimpešti je od 23. do 25. svibnja 2017. godine održana promotivno-prodajna akcija hrvatskih proizvoda.

Manifestacija je održana na najljepšoj tržnici Europe „Nagy Vásásrcsarnok“ u Budimpešti gdje je predstavljena hrvatska kultura i gastronomija, turistička ponuda hrvatskih destinacija te široki spektar proizvoda karakterističnih za Republiku Hrvatsku uoči nadolazeće turističke sezone.

Manifestaciju je službeno otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar turizma Gari Cappelli u prisustvu potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore Josipa Zahera.

Drugi dan manifestacije Hrvatska tržnica u Budimpešti održan je Doručak s hrvatskih farmi na kojemu su posluženi prehrambeni proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Uz hrvatskog ministra poljoprivrede, na Doručku u Budimpešti prisustvovao je i njegov mađarski kolega Istvan Nagy, zamjenik ministra poljoprivrede Republike Mađarske koji je pohvalio dobru ponudu hrvatskih prehrambenih proizvoda i Hrvatsku kao jednu od omiljenih turističkih destinacija mađarskih turista. Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać predstavio je sustave dobrovoljnog označavanja poljoprivrednih proizvoda, a okupljene je pozdravio potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher.  Svoju podršku ovom projektu dali su i hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Goran Grlić Radman i bosanskohercegovački veleposlanik u Mađarskoj Aleksandar Dragičević.

Pozitivni učinci kampanje u Hrvatskoj već su vidljivi: smanjen je uvoz konzumnog mlijeka, mesa peradi, smrznute svinjetine, sira i jaja. To znači da su se trgovci osvijestili i da se mijenjaju trendovi, da se potrošači okreću lokalnim proizvodima i domaćoj hrani. Hrvatska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, a uvozimo goleme količine hrane. Okrenimo zajedno taj negativni trend i pretvorimo hrvatsku u zemlju koja će proizvoditi dovoljno hrane ne samo za svoje stanovništvo već i za izvoz“, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.