Doručak s hrvatskih farmi u Gospiću

U Gospiću je 25. travnja 2017. godine održan Doručak s hrvatskih farmi na kojemu je ravnatelj HPA Zdravko Barać predstavio sustave dobrovoljnog označavanja poljoprivrednih prozvoda oznaka Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih frami, Jaja hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, te Brašno i Kruh hrvatskih polja.

Župan Ličko-senjske županije Milan Kolić istaknuo je vrijednost tradicionalnog ličkog doručka, kojemu je cilj,  jednak kao i Doručku s hrvatskih farmi poticanje zdravih navika i ukazivanja na važnost doručka kojemu upravo Ličani pridaju poseban značaj, a pritom je važna svježina, kvaliteta i dostupnosti  proizvoda poznatog podrijetla i datuma proizvodnje. U Ličko-senjskoj županiji postoje veliki prirodni potencijali kao osnova da se poljoprivreda može dalje razvijati, rekao je župan Kolić i istaknuo važnost brendiranih proizvoda poput ličkog krumpira, sira škripavca te ličke janjetine.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak izdojio je manifestaciju i projekt Doručak s hrvatskih farmi kao jednoj do najučinkovitijih promocija hrvatske zdrave hrane, s naglaskom na izvornost i tradiciju. Na ovaj način ističemo kvalitetu i prepoznatljivost našeg domaćeg proizvoda, ali domaćim i stranim potrošačima nudimo sve ove vrijednosti nastale na našim farmama. Svi zajedno trebamo učiniti dodatni napor kako bi promicali hrvatsko selo. To ujedno znači i proširenje tržišta, te kao konačni cilj otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanja mladih na ovim prostorima. Na ovaj način dajemo  značajan doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva, a hrvatske delicije značajno utječu na ukupnu kvalitetu naše turističke ponude, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak.

Nakon Doručka, u prostorijama Kulturno informativnog centra održan je i sastanak s gospodarstvenicima na kojem su predstavljene aktualne mjere Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje do 2020. godine i Projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta u Ličko-senjskoj županiji.