Doručak s hrvatskih farmi u Sikirevcima

U Sikirevcima je 19. travnja 2017. godine održan Doručak s hrvatskih farmi na kojemu je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać predstavio sustave dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Brašno i Kruh hrvatskih polja. Na Doručku s hrvatskih farmi bile su poslužene tradicionalne namirnice proizvedene na hrvatskim farmama i proizvodi iz Brodsko-posavske županije. Tradicionalne slavonske poljoprivredne proizvode, od mlijeka, sira, jaja, domaćeg kruha, suhomesnateproizvode, med, sokove, izložilo je dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Brodsko-posavske županije.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je uvođenje proizvoda hrvatskih proizvođača u škole i vrtiće. Na tom polju su već postignuti određeni dogovori, a ono što slijedi su daljnji koraci u cilju realizacije projekta.

Slavonija ima najveći potencijal postati naša tvornica hrane. Plodno tlo, pogodna klima i radišni ljudi resursi su kojima raspolaže. Ministarstvo poljoprivrede osigurat će zakonodavni okvir koji će pomoći premostiti administrativne barijere i osigurati poštene uvjete rada i trgovanja, a na našim je potrošačima odgovornost davanja prednosti lokalno uzgojenim poljoprivrednim proizvodima. Kratkim lancima opskrbe domaću ćemo hranu osigurati bolnicama, dječjim vrtićima, školama i domovima za umirovljenike, a sredstva EU fondova, pogotovo Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, pomoći će oplemenjivanju ruralnog prostora i pratiti investicijske projekte naših poljoprivrednih proizvođača. Budućnost je u našim, odnosno vašim rukama“, poručio je ministar Tomislav Tolušić iz Brodsko-posavske županije.

Nakon Doručka s hrvatskih farmi, u Općinskoj vijećnici u Sikirevcima Tomislav Tolušić se sastao sa županom Danijelom Marušićem i poljoprivrednim proizvođačima Brodsko-posavske županije s kojima je razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i Programu ruralnog razvoja RH, a potom je obišao poljoprivredne proizvođače Brodsko-posavske županije: voćara Branka Brankovića u Kruševici, svinjogojsku farmu Ivana Jankovića u Gundincima i proizvodnju mlijeka Zdunić u Divoševcima.