„Naše domaće, sada i ubuduće“ u Osijeku

Danas je u Osijeku održana treća u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Program ruralnog razvoja najizdašniji je izvor sredstava za revitalizaciju naših ruralnih krajeva i investicije u poljoprivredi. Samo ove godine za te namjene smo kroz tridesetak natječaja osigurali 3.7 milijardi kuna.  U Osječko-baranjskoj županiji na mjere Programa ruralnog razvoja do sada je ugovoreno 1.516 projekata. O potencijalu ove županije najviše govori podatak da je kroz do sada raspisane natječaje iz Programa vrijednost prijavljenih investicija gotovo 2 milijarde kuna.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede – predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti EU.

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

Ubrzanim tempom radimo na propisima kojima ćemo postaviti dobre temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je od petka na snazi želimo što prije implementirati pa održavamo radionice za jedinice lokalne samouprave koje će dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima. Sabor danas raspravlja o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji će po prvi puta urediti status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i pružiti im zaštitu kakvu zaslužuju.“ – zaključio je ministar Tomislav Tolušić u Osijeku.