„Naše domaće, sada i ubuduće“ u Svetom Martinu na Muri

Danas je u Svetom Martinu na Muri održana druga u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ove godine smo osigurali 3,7 milijardi kuna za natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Raspisujemo ih tridesetak. U Međimurskoj županiji na mjere Programa ruralnog razvoja do sada je ugovoreno 220 projekata, a isplaćeno 14 milijuna kuna. Sredstvima će se osim investicija u poljoprivredne djelatnosti financirati dogradnja dječjih vrtića, centar za djecu, dom kulture te sportske dvorane.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede – predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

Potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji.

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

Radimo sve kako bismo pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju u dobrom smjeru. Danas stupa na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, pa na ovim radionicama okupljamo predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem po kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima.“– zaključio je ministar Tomislav Tolušić u Svetom Martinu na Muri.