„Naše domaće, sada i ubuduće“ u Vodicama

Danas je u Vodicama održana četvrta u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

„U Šibensko- kninskoj županiji do sada je kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno ugovoreno 100 milijuna kuna. Na zadnjem natječaju za male poljoprivrednike došao je rekordan broj prijava iz ove županije što pokazuje da raste interes za proizvodnju hrane, što uz turizam znači i bolju budućnost ovih krajeva”– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Nakon radionica, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede – predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti EU.

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

Postavljamo temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Danas je izglasan Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima o kojem već dugo govorimo i koji će po prvi puta urediti status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su temelj očuvanja naših ruralnih prostora i naše poljoprivredne proizvodnje. Održavamo radionice za jedinice lokalne samouprave koje će dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je tjedan dana na snazi.“ – zaključio je ministar Tomislav Tolušić u Vodicama.