„Naše domaće, sada i ubuduće“ u Zagrebu

Danas, 14. srpnja 2018. godine na Europskom trgu u Zagrebu održana je posljednja u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koju organizira Ministarstvo poljoprivrede. Otvaranju manifestacije prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar branitelja Tomislav Medved, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Predsjednik Vlade Plenković pohvalio je predanost hrvatskih proizvođača hrane koji proizvode najkvalitetnije proizvode po visokim standardima sigurnosti. To su proizvodi poznatog podrijetla proizvedeni na našim poljima, njivama, voćnjacima, stajama i našim pašnjacima. Naglasio je da našu djecu od najranije dobi treba poticati da cijene rad, trud i odricanje onih koji od zore do sumraka proizvode hranu. Zaključio je da su ovakve manifestacije izvrsna prilika za spajanje domaćih proizvođača i potrošača i dobar način da se poveže lokalna zajednica jer najbolja hrana je ona koja nije imala dug put od polja do stola, odnosno lokalno uzgojena hrana.

Potpredsjednik Vlade i ministar Tolušić ponovio je da Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pronalazi nove načine kako bi potpomoglo poljoprivredne proizvođače, olakšalo im poslovanje, smanjilo namete i administrativne procedure s ciljem povećanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Izrazio je zadovoljstvo dinamikom povlačenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iz kojeg smo do sada, kroz natječaje Programa ruralnog razvoja, alocirali 75% omotnice, 50% smo ugovorili, a 25% sredstava i isplatili. Najavio je da će, iako je ovo posljednja u nizu ovogodišnjih manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće”, Ministarstvo i dalje raditi na promociji domaće proizvodnje jer su domaći proizvodi proizvedeni po najvišim standardima, pod stalnom paskom inspekcija i kontrolnih tijela i moraju proći najkraći put od polja do naših tanjura.

U ovogodišnjoj kampanji predstavljeno je više od 700 poljoprivrednih proizvođača u 20 županija, a rezultati se vide u povećanju potražnje za domaćim proizvodima i povećanim interesom turističkog i ugostiteljskog sektora.

Najbolji hrvatski proizvođači u Zagrebu su predstaviti proizvode koji nose neku od oznaka kvalitete: Mlijeko s hrvatskih farmi, Meso s hrvatskih farmi, Jaja s hrvatskih farmi, Med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja.