Doručak s hrvatskih farmi u Zagrebu

U Zagrebu je na Trgu bana Josipa Jelačića 13. svibnja 2017. godine održan Doručak s hrvatskih farmi uz obilježavanje Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva poljoprivrede.

Mnogobrojni građani i posjetitelji koji su se okupili na Doručku s hrvatskih farmi doručkovali su domaće namirnice proizvedene na hrvatskim farmama i kajganu od 1 000 domaćih jaja koju su pripremale gospođe s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na 60-tak štandova, domaće proizvode izložili su proizvođači zaštićenih autohtonih prizvoda, te proizvođači i prehrambena industrija proizvoda koji nose oznake Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Brašno i Kruh hrvatskih polja. Proizvođače je obišao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, zajedno s ministricom Martinom Dalić i ministrom Zdravkom Marićem.

Na završnom Doručku s hrvatskih farmi u Zagrebu okupljenima su se obratili ravnatelj HPA Zdravko Barać, Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je istaknuo da je kvaliteta naših proizvoda na hrvatskom i drugim tržištima vrijedna, konkurentna i jako dobra. Cilj nam je sigurnost hrane, visoke kvalitete i pravične tržišne utakmice, a mjerama koje je Vlada do sada poduzimala htjeli smo skratiti put od polja do stola i omogućiti našim poljoprivrednicima da budu brzi i kvalitetni i u trenucima turističke sezone. Predsjednik Vlade izrazio je uvjerenost da će inicijativa Doručak s hrvatskih farmi postati tradicionalnom manifestacijom koja će emancipirati hrvatsku kvalitetu, hrvatske proizvode te u slobodnoj konkurenciji i privrženost hrvatskih ljudi hrvatskim proizvodima.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je da se kupovinom proizvoda s hrvatskih farmi, želi postići i prepoznatljivost oznaka koje potvrđuju da su ti proizvodi nastali u kontroliranim uvjetima, poznate slijedivosti i vrhunske kvalitete. Kupovinom proizvoda s hrvatskih farmi, osim što svojim obiteljima jamčimo kvalitetne i zdrave obroke, potičemo i razvoj hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane, čuvamo postojeća i olakšavamo otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić čestitao je organizatorima na projektu, izrazivši želju da naše tržnice nude domaću hranu s hrvatskih polja i farmi i predstavljaju Hrvatsku u malom.

Ravnatelj HPA Zdravko Barać naglasio je kako je gotovo 500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u posljednja 3 mjeseca sudjelovalo na Doručcima s hrvatskih farmi u svim našim županijama. Poručio je da su proizvodi s hrvatskih farmi dokazane slijedivosti i kvalitete, svježi i potrošačima brzo dostupni. Kupovinom proizvoda s hrvatskih farmi doprinosimo održivosti hrvatske poljoprivrede čuvajući i radna mjesta u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehramebnoj industriji.

Na Doručku s hrvatskih farmi održan je kulinarski show u pripremi kajgane od 1 000 domaćih jaja koju su pripremale Antica Babić iz Splitsko-dalmatinske županije, Sanja Grčević iz Zagrebačke županije, Snježana Petreković iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivana Žumbar iz Koprivničko-križevačke županije, Fanika Janko iz Vukovarsko-srijemske županije i Martina Kolačević iz Ličko-senjske županije, zajedno s kuharom Brankom Ognjenovićem.

U zahvalu domaćicama za sudjelovanje na Doručku s hrvatskih farmi i pripremu kajgane, plakete su uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.