Med s hrvatskih pčelinjaka od danas u nacionalnoj staklenki

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je Županju danas, 29. studenog 2018. godine gdje je u Kući meda napunio prvu nacionalnu staklenku za med. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo Medom s hrvatskih pčelinjaka.

„Od danas će se domaći med moći lako prepoznati i neće biti mjesta zabuni. Korištenje staklenke smo povezali sa sustavom označavanja Med hrvatskih pčelinjaka, tako da će na svakoj staklenci biti i jedinstveni broj putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar proizveo med. Kontrolu korisnika Nacionalne staklenke za med radi Hrvatski pčelarski savez i nadležne inspekcijske službe, a svatko tko se ogriješi o pravila dobit će dvogodišnju zabranu upotrebe nacionalne staklenke i njegov će identitet biti javno objavljen. Na ovaj način sve zainteresirane strane imaju koristi. Pošteni pčelari imaju zaštitu svog proizvoda, potrošači znaju da kupuju najbolji med, a država ima punu kontrolu i može jamčiti kvalitetu i podrijetlo.

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić potom se u gradskoj Vijećnici sastao s gradonačelnikom Davorom Miličevićem s kojim je razgovarao o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, mogućnostima Programa ruralnog razvoja i perspektivom poboljšanja uvjeta poljoprivredne proizvodnje u županjskom kraju. Nakon sastanka su zajedno obišli tvornicu kombajna Same Deutz Fahr, a potpredsjednik Vlade RH kasnije je otvorio Reciklažno dvorište čija je izgradnja s 3,4 milijuna kuna sufinancirana sredstvima Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

„U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je ugovoreno projekata iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 635 milijuna kuna, a samo iz mjera 4 i 6 Programa planirano je novo zapošljavanje 208 osoba. Veseli me da su se čak 72 mlada poljoprivrednika javila na natječaj za mlade i da su dobila sredstva za povećanje svojih proizvodnih kapaciteta, a sredstva je dobio i identičan broj malih poljoprivrednih proizvođača. Mali i mladi u Vukovarsko-srijemskoj županiji zajedno su povukli više od 35 milijuna kuna. Reciklažno dvorište koje sam danas otvorio ovdje u Županji, ali i tvornica kombajna koju sam obišao daju mi garanciju napretka i prosperiteta ovog kraja. Ovdje imamo ljude s idejama i voljom da ih ostvare koristeći sredstva EU fondova. Njihove ideje rezultiraju novim radnim mjestima, novim dobrim pričama i daju ljudima razlog za vjeru u budućnost. Samo tako nastavite, a za savjet i pomoć naša vrata su vam uvijek otvorena.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Županji.